index_01

ninos3
60_kuran[1](1)
mekaabeginn
isl24
kuran[1]
pgallery-kaktus[1]

Ilahija me videoklip

pic_hasbi
pic_mother
pic_almuallim
pic_supplication
desing6[1]
desing7[1]
desing10[2]

Falja e namazit

me video

kuranii[1]
Iran,%2520dzamija%2520Sejh%2520Lutfullaha%2520u%2520Isfahanu[1]
Kartolina1[1]
kurani[1]

Burimi i moralit te larte

slam_motahrek

Burimi i moralit te larte Nevas ib n Sem"an Elensarij [radiall-llahu anhu] thot : e pyeta Pejgamberin [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] p r mir sin dhe m katin dhe m tha: "bamir si sht morali i lart kurse m kat sht ajo q t bren n zem r dhe urren q ta shohin njer zit. (Transmeton Muslimi) Allahu [subhanehu ve teala] thot : "Pasha njeriun dhe At q e p rsosi at . Pastaj ia tregoi Atij far sht e gabuar dhe far sht e drejt p r t . (Shems 7,8) Poashtu thot : "Anuk i b m Ne p r t dy sy? Dhe nj gjuh dhe dy buz ? Dhe ia treguam atij dy rrug t (t drejt n dhe t gabuar n)? (Beled 8,9,10) Dijetar t thon : "bamir sia ka kuptim t gj r , ajo ka kuptimin e: lidhjes farefisnore, but sis , shoq ria t sinqert , sjelljes t mire, rrespektit, t gjitha k to cil si jan p rmbledhje e normave t moralit t lart . (Elminhaxh sherh sahihil Muslim ib n Haxhaxh 4/1980) Nga hadithi i lart p rmendur b het e qart se burimi i moralit t lart sht natyrshm ria e past r e njeriut. Kur"ani fam lart sqaron faktin se shpirti i njeriut sht depo e nj sistemi ligjor moral q sht rregulluar q prej krijimit t ndjenj s p r t mir n dhe t keqen, si thot Allahu s.v.:"Pasha njeriun dhe At q e p rsosi at . Pastaj ia tregoi Atij far sht e gabuar dhe far sht e drejt p r t . (Shems 7,8) Njeriu sht udh zuar q t dalloj moralin (nderin) nga amorali (pander sin ) n p rmjet shikimit (dijes) t ilt r q e posedon, Allahu [subhanehu ve teala] thot : ""Anuk i b m Ne p r t dy sy? Dhe nj gjuh dhe dy buz ? Dhe ia treguam atij dy rrug t (t drejt n dhe t gabuar n)? (Beled 8,9,10), poashtu n nj ajet tjet r kur"anor thot : "Ne e udh zuam at n rrug t drejt e ai do t jet mir njoh s ose p rbuz s. (Insan 3) Pra njeriu posedon ndjenj t brendshme me t cil n dallon t mir n prej t keqes. Allahu [subhanehu ve teala] thot : "Njeriu sht d shmitar i vetvetes. Edhe pse ai i paraqet arsyetimet e veta. (Kijame 14,15) Megjith k t , shohim se k t drit t mbjellur n shpirtin e njeriut e shuajn zakonet shoq rore t trash guara prej gjenerate n gjenerat ashtu si e shuan rrethi shoq ror. Pejgmaberi [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] duke transmetuar nga Allahu [subhanehu ve teala] thot : "Un i krijova rob rit e mij t gjtih n fe t drejt , mir po djajt u erdh n atyre dhe i larguan nga feja e tyre dhe ua ndaluan atyre at q Un ua pata lejuar. (Transmeton Muslimi). Nj ashtu Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] thot : " do f mij lindet n fen e past r, pastaj prind rit e tij e b jn hebrej, t krishter apo adhurues t zjarrit, ashu sikur kafsha e cila lind vi in pa t meta, a mund t shihni n t ndonj mang si? (Transmeton Buhariu) Drit n e paraqitur n ndjenj t brendshme te njeriu, p r t dalluar t mir n prej t keqes e shujan edhe intereset personale dhe epshet. Mir po, edhe n se nuk jan prezente t gjitha k to pengesa t natyrshm ris s past r p rs ri ajo mbetet e mang t n aspektin moral n se mb shtetemi vet m n t . P r k t shkak urt sia e Allahut [subhanehu ve teala] ishte q ta plot soj k t drit me shpallje hyjnore: "Drit p rmbi drit (Nur 35)

Nje grua e mire

Nje grua e mire: Ky ësht një shembull i rrall i një gruaje të mir , të cilën kam vendosur ta përmend këtu: sht th n q Shurejh, i cili ishte nj gjykat s, u takua me esh-Shabin. Ky i fundit e pyeti p r jetn e tij n sht pin. Shurejh i tha: "Un nuk kam patur asnj problem me gruan time p r nj zet vite . Esh-Shabi tha: "Si k shtu? Shurejh ju p rgjigj: "Nat n e martes s, un e pash at dhe pash nj bukuri t mahnitshme. Un pastaj i thash vetes: "Duhet t marr abdes dhe t"i fali dy rekat dhe ta falenderoj Allahun. Kur un mbarova, un e pash se ajo ishte duke m ndjekur mua n falje dhe mbaroi sapo mbarova un . Kur fqinj t u larguan, un u drejtova drejt saj dhe u p rpoqa ta prek. Por ajo m tha: "Prit nj minut , O Ebu Umejah (Shureih), q ndro aty ku je . Pastaj ajo tha: "T gjitha falenderimet i takojn Allahut. Ne e falenderojm At , k rkojm ndihm n e Tij dhe k rkojm faljen e tij. Paqja dhe bekimet qofshin mbi Muhammedin salallahu alejhis ua selam. Un jam e huaj p r ty dhe un nuk di p r moralin dhe sjelljet e tuaja. K shtu m trego far t p lqen dhe un do ta b j dhe far urren dhe un do t"i shmangem. Ajo vazhdoi: Duhet t ket midis njer zve nj grua q ti duhet t martoheshe dhe nj burr midis njer zve t mi q un mund t martohesha por Allahu, subhanehu ve teala, e ka marr vendimin me dijen e Tij. Allau, subhanehu ve teala, t ka dh n fuqi mbi mua, k shtu bindju Atij, ose m mbaj mir ose m l sho me k ndshm ri. Kjo sht far desha t them dhe Allahu na falt t dyve . Shurejh, pastaj tha: "Un e pash t nevojshme t mbaja nj hutbe e cila nuk ishte mbajtur p r nj koh t gjat . Un thash : "T gjitha falenderimet i takojn Allahut. Ne e falenderojm At , k rkojm ndihm n e Tij dhe k rkojm p r faljen e Tij. Paqja dhe bekimet qofshin mbi Muhammedin salallahu alejhis ua selam. Ti (gruaja e tij) ke th n shum gj ra, t cilave, n se i q ndron fort ti do t shp rblehesh por n se nuk i p rmbahesh ato do t jen fakt kund r teje. Un dua t tilla dhe t tilla gj ra dhe un urrej t tilla dhe t tilla gj ra. Ti mund ta p rhapish do t mir q sheh dhe ta mbulosh do t keqe q sheh. Ajo pastaj tha: " far do t"i thuash t af rmve q m vizitojn ? Un ju p rgjigja: "Un nuk dua q familja jot t m imponoj gj ra mua Ajo tha: "K prej fqinjv t tu d shiron q un t vizitoi? Un i tash : "Familjen e filanit dhe filanit sepse jan njer z t mir nd rsa familja e filanit dhe filanit jan njer z t k qinj . Shurejh, pastaj tha: Un pata nj das m t mrekullueshme dhe vitet e para ishin t bukura. Kur vinte viti i ri dhe kur un u ktheva nga gjykata, un pash nj grua n sht pin time. Un e pyeta gruan time: "Kush ishte ajo? Gruaja ime u p rgjigj: "Vjerra jote . Vjerra ime m pau dhe m pyeti: "Si po t duke nusja jote? Un i thash : "Gruja m e mir q nj burr mund t ket . Ajo pastaj i tha: "O Ebu Umejah, ti do t jesh n kushte m t k qija sesa ajo n dy raste, n se ajo lind nj f mij ose n se g zohet p r nderet tuaja. Un betohem q burrat nuk jan sprovuar m keq sesa me nj grua t llastuar. K shtu disiplinoje gruan t nde . Un kam jetuar me gruan time p r nj zet vjet dhe kurr nuk jam ankuar p r t , p rve se nj here dhe pastaj un kam qen i padrejt ndaj saj. Kjo sht sesi nj burr duhet t jet , sesi nj grua duhet t jet dhe si nj vjerr duhet t jet .

 

Gruja e keqe

Gruja e keqe Disa gra i b jn burrat e tyre t mos i p lqejn p r shkak t paedukat s s tyre dhe fjal ve t k qija. P r shembull, ata p rballen me burrat e tyre duke ja p rmendur gabimet e tij, qofshin ato fizike, financiare ose anasjellta. Ajo mund t"ja kujtoj atij k mb t e tij ose gjat sin e trupit, ose p r shembull, ta turp roj at sepse ai sht i varf r apo nuk sht i shkolluar. Ajo grua kurr nuk sht nj grua q inkurajon. N vend q t hesht p r gabimet e tij, ajo ja p rmend ato dhe e n n mon at me k te. Ka qen nj grua e paedukat e cila kurr nuk e linte rahat burrin kur vinte n sht pi derisa ai e la. Ajo ja p rmendte gabimet e tij dhe i b rtiste atij shpesh, k shtu ai e k rc noi at q ai do ta merrte nj grua tjet r, k shtu q do t gjente rehati. Ajo qeshi dhe i tha atij: "Kush martohet me ty? Ti je i varf r? N se ti t m ftoje tani t martohesha me ty nuk do t pranoja . Ai e pyeti veten: "Edhe n se un t mos isha burri i saj, ajo nuk sht e lejuar t ma thot nj gj t till , sepse un jam musliman. Pasuria dhe varf ria jan nga Allahu dhe k shtu edhe krijimi . Ai pastaj mori k shill n e nj prej shok ve t tij i cili u p rpoq t"ia leht sonte gj rat. Ai i tha: "Un do t b j nj kontrat fallse martese p r ty me nj grua q nuk ekziston dhe t"i thuaji asaj p r martes n t nde dhe lavd roji sjelljet dhe cil sit e mira t gruas tjet r. Tregoji asaj q dasma b het s shpejti dhe tregoja asaj n se ajo nuk t beson ty . Ai shkoi prapa sht pie dhe trokiti n der q ajo e hap der n si zakonisht dhe ajo e pyeti at : " far t solli kaq her t? Ai i g zuar dhe leht ulet, aty ku ulet zakonisht dhe ajo e pyet prap : "Pse je kaq i g zuar sot dhe ke v n parfum? Ai i tregoi asaj dhe ajo nuk e besoi at duke th n : "Kush do t martohet me ty? Ti duhet t falenderosh Zotin q un kam qen e durueshme me ty . Ai e la q ajo ta p rmend list n e gjat t gabimeve q ajo ka par tek ai dhe kur ajo mbaroi ai i tregoi kontrat n e martes s. Ajo qau dhe e kuptoi gabimet e saja t m parshme q kishte b r me t . Ajo u p rpoq t k rkonte ndjes p r sjelljen e saj dhe p r t q nurit e paedukat , por k rkoi q ta divorcionte gruan tjet r. Ai i tha se do t mendonte! Jahja bin Muadh ka th n : "V shtro nj nga tre situatat me besimtarin: N se nuk ke dobi, at here mos e d mto, n se nuk e b n t lumtur at here mos u b e m rzitshme dhe n se nuk e falenderon at here t pakt n mos e nd shko .

 

[Menya kryesore] [Sheriati islam] [Gruja dhe familja (Fjalor)] [Burimi i moralit të lart] [Ebu Bekir Es-Siddik: Hbu Hanifja] [Gusli] [Zekati] [Namazi] [Ramazani] [Gruaja ne Islam] [Çfare te themi kur...?] [Agjërimi]