index_01

ninos3
60_kuran[1](1)
mekaabeginn
isl24
kuran[1]
pgallery-kaktus[1]

Ilahija me videoklip

pic_hasbi
pic_mother
pic_almuallim
pic_supplication
desing6[1]
desing7[1]
desing10[2]

Falja e namazit

me video

kuranii[1]
Iran,%2520dzamija%2520Sejh%2520Lutfullaha%2520u%2520Isfahanu[1]
Kartolina1[1]
kurani[1]

Ebu Bekir Es-Siddik

Ebu Hanifeja

Ebu Bekir Es-Siddik

Emri dhe prejardhja e Ebu BekritHazreti Ebu Bekri u lind me 573 n Meke. Ai ishte dy vjet m i ri se Profeti Muhammedi a.s.. Ai i p rkiste nj familje t respektuar, Beni Tamim me rr nj tek fisi Kurejsh. Prejardhja familjare e tij lidhet me at t Profetit a.s. gjasht gjenerata m par . Emri i tij iashte Abdullah. Ebu Bekir ishte kunija e tij me t ilin ai u b shum i famsh m k shtu shum njer z nuk e dinin emrin e tij t v rtet . Posa pranoi Islamin ai mori titullin "Es-Siddik" (i sinqert ). Emri i babait t tij ishte Osman i ili ishte i njohur me kunij n e tij Ebu Kahafa. N na e tij quhej Selma, edhe ajo gjithashtu njihej me emrin Umul Hair. Jeta e tij para IslamitGjat rinis s tij, Ebu Bekri ishte nj njeri i qet dhe i sinqert . Ai ishte shum i ndersh m dhe i drejt . P r karakterin e tij t mir ai ishte shoku m i ngusht i Profetit a.s., dhe kjo shoq ri zgjati gjat gjith jet s s tij. Ai ishte zem rmir dhe i ndjesh m ndaj vuajtjet dhe mjerimet e t tjer ve. Ai i ndihmonte t varf rit dhe nevojtar t, t mir t dhe t shtypurit. Edhe para se t pranonte Islamin ai nuk i p lqente zakonet e xhahilijetit (injoran s) dhe kurr nuk ka pir alkool. Profesioni i tij kryesor ishte treg tia. Ai gjithashtu shoq ronte Profetin a.s. n disa udh time tregtare. P r shkak t ndershm ris s tij njer zit e besonin at dhe shpeshher i'a linin parat e tyre n besim t tij. Bujaria dhe sinqeriteti i tij shpejt e b n nj tregtaar t pasur. Shpejt k to cil si t mira t tij i sh rbyen Islamit. Burri i par q pranoi IslaminHazreti Ebu Bekr ishte shoku m i ngusht i Profetit (a.s), dhe njifte m shum se do njeri tjet r. Ndershm ria, fisnik ria, drejt sia dhe sinqeriteti i tij e kishin t rhequr Ebu Bekrin . Kur Profeti (a.s) i fliste Ebu Bekrit p r Allahun (xh.sh), Ebu Bekri e besonte ate pa pasur dyshime. P r k t ai ishte burri i par q i besoi Profetit . Profeti (a.s) njeher ka th n p r k t gj , "Kur i kam thirrur njer zit n Allah, donj ri mendonte dhe hezitonte p r nj koh , p rve Ebu Bekrit i cili nuk hezitoi por e pranoi thirrjen time n momentin q e fola at ." Kur ai e pranoi Islamin Profeti (a.s) u k naq shum p r t . Thirrja n AllahMe pranimin e Islamit ai menj her filloi pun n p r Dave (thirrje n Allah), n fillim fshehurazi dhe m von haptazi kur ju leju nga Profeti (a.s). N fillim ai shkoi tek Osmani, Talha, Zubejra dhe Seidi (r.a). Ata e pranuan Islamin me predikimin e tij. Dit n tjet r ai shkoi tek Osman bin Mazun, Abu Ubaidah, Abdur Rahman bin Auf dhe disa Kuraish t tjer t shquar. Ata gjithashtu e pranuan Islamin me predikimin e tij. N predikimin e par t dh n nga Ebu bekri e pranuan Islamin tet figura t shquara. Nga k ta ishte Hazreti Osman, kalifi i tret i Islamit. K shtu ai ishte burri i par q pranoi Islamin mbas Profetit (a.s), dhe q thirri njer zit n Allah me nj rrug t frytshme.Shkaku kryesor i suksesit t tij ishte popullariteti q kishte tek Mekasit p r sinqiritet,fisnik rin e tij. V shtir sit e tij gjat thirrjes n IslamMegjith se Ebu Bekri ishte shum i respektuar ai akoma nuk ishte i lir , dhe jobesimtar t e Mekas b nin do p rpjekje p r ta sulmuar at . Kur numri i musliman ve u rrit deri n 39, Ebu Bekri i k rkoi Ptofetit (a.s)q ti th rras njer zit hapt sisht. Me k rkes n e tij k mbngul se Profeti (a.s) i dha miratimin e tij dhe t gjith shkuan n Haram (Xhamia e shenjt e Qabes) p r Tablig (predikim). Hazreti Ebu Bekri dha nj Hytbe(fjalim) e cila ishte Hytbja e par n historin e Islamit. N k t dit Hazreti Hamza e pranoi Islamin. Kur jobesimtar t dhe idhujtar t e d gjuan k t , ata u hodh n mbi musliman t. Ebu Bekri pavatsisht nga fakti se ai konsiderhohej m fisniku dhe m i respektuari nga t gjith njer zit e Mek s, u rrah n at m nyr saq hunda dhe vesh t e tij ishin gjymtuar keq dhe e gjith fytyra e tij ishte e mbuluar me gjak. Ai ishte shqelmuar, rrahur dhe trajtur eg rsisht. Ai kishte r n pa ndjenja dhe gjys m i vdekur. Kur i erdhi vet dija dhe kur i hapi syt n mbr mje ai s pari pyeti ,"Si sht Profeti "Kjo ishte nj gj p r t treguar dashurin e tij ndaj Profetit (a.s). Dashuria dhe respekti i tij ndaj profetit (a.s) ishte e pakufishme.N nj rast tjet r Profeti (a.s) ishte duke u falur n Qabe. Kur Ebu Xhehli erdhi dhe i vuri rreth qaf s s tij, n m nyr q t mbyste Profetin (a.s). Kur e pa k t Ebu Bekri erdhi me nxitim dhe shtyu Ebu Xhehlin dhe largoi nga qafa e Profetit (a.s) at pjes . Pastaj ai tha Ebu Xhehlit "A doni t mbysni nj njeri t urt e q sht i d rguari i Allahut dhe i cili e deklaron Allahun Shpresues dhe Mb shtet s."Ebu Xhehli s bashku me kund rshtar t e tjer t Islamit e rr zuan Ebu Bekrin dhe e rraf n at . Sh rbimet e ndryshme p r hir t Islamit n Mek .Hazretu Ebu Bekr i sh rbeu Islamit n rrug t ndryshme. Kurejsh t persekutuan nj num r t madh skllev rish t cil t kishin pranuar Islamin dhe jua b nin jet n edhe m t v shtir .Sllav t musliman vuanin shum n duart e pronar ve jo musliman. Hazreti Bilal (zezak) nj nga m t mir t e njohur nga shoq ria e Profetit (a.s) ishte nj nga k ta skllev r. Pronari i tij Umajjah bin Khalf e rrahte me kamxhik nat n dhe e shrinte n r r t o rv luar gjat dit s, p r shkak t pranimit t Islamit. Hazreti Ebu Bekri e Bleu at dhe k shtu Bilali u b musliman i lir . Musliman t e tjer skllev r t cil i bleu Hazreti Ebu Bekri dhe i liroi jan : Amin bin Fahairah, Nazirah, Nahdiah, Sariah, Beni Mamil dhe Bint Nadiah. Hazreti Ebu Bekri ka shp nzuar shum para p r konvertuesit e ri.N vitin e pest t misionit, kur ai e pa vet n se po torturohet shum nga jobesimtar t ai k rkoi leje nga Profeti q t emigroj n Abisinij s bashku me musliman t e tjer . Profeti at e lejoji por gjat rrug s ai takoi Ibn-ud-Daghna, prij sin e fisit tjet r.Me pyetj n e tij Ebu Bekri i tregoi p r ndjekj n nga Kurejshit dhe p r q llimin e tij p r t ikur n Abisini. Ibn-ud-Daghna nuk donte q ai ta linte Arabin dhe u deklaroi njer zve t Mek s se Ebu Bekri sht n n mbrojtj n e tij., k shtu q asnj ri nuk goxonte ta cenonte at . Ebu Bekri merr titullin "Es-Siddik"Kur Profeti a.s. n vitin 10 t misionit t tij b ri miraxh (u ngrit n qiejt), ai mbasi u kthye nga ky udh tim n m ngjez jua tregoi t tjer ve ngjarjen. Disa nga ata shkuan tek Ebu Bekri dhe i than "A ke d gjuar p r shokun t nd (Profetin)? Ai sht duke deklaruar se ai ka vizituar Jerusalemin dhe pushtetin e Lart n qiej mbr m , dhe ka folur me Allahun e madh ruar. A e beson k t ?" Hazreti Ebu Bekri r.a. meniher p rgjigjet; "N qoft se ai ka th n k shtu, sht apsolutisht e v rtet ." Ata p s ri i than "A e beson se ai oi ka vizituar t gjitha k to vende dhe sht kthyer n nj koh t shkurt r t nat s!" Ai p rs ri u p rgjigj"Sigurisht q e besoj k t dhe un besoj n gj rat q jan m t uditshme se kjo si sht Xheneti dhe Xhehenemi." P r k t Profeti a.s. e titulloi at 'Es-Siddik" q do t thot person i drejt dhe i sinqert n besim pa pasur asni dyshim t vog l. Sigurisht besimi i Ebu Bekrit ishte m i fort se do gj . Nj ri nga ata dy n shpell Kur Profeti a.s. v ndosi q t emigroj p r n Medine, Ebu Bekri ishte i vetmi shoq rues i tij. Ai i mori t gjitha parat e ti, rreth 5000 deri 6000 dirhem, dhe vazhduan rrug n nat n s bashku me Profetin a.s. Ata q ndruan fshehurazi n shpell n Thevr tri net . Kur'ani i shenjt e p rshkruan k t ndodhi n k t m nyr "... Kur ata q nuk besuan, e nxor n at vet t dytin; kur q t dy ishin n shpell , kur po i thoshte shokut t vet : "Mos u pik llo (friko), Allahu sht me ne!" E Allahu i zbriti qet si n shpirtin e atij " (9: 40)Mbas tri net sh kur Kurejsh t ndaluan k rkimin e tyre ata vazhduan rrug n p r n Medine. K shtu nga t gjkith shok t e Profetit a.s. Ebu Bekri ishte ai q e shoq roi n dit t m t v shtira t jet s s tij. Ai v rtetoi besueshm rin e tij n t gjitha rastet. Hazreti Ebu Bekri r.a. n MedineAi brrini n Kuba (vend af r Medin s) s bashku me Profetin a.s. dhe ndaluan aty. Medinasit pritnin Profetin a.s. me d shir t zjarrt . Gjat q ndrimit n Kuba Profeti u v ndos tek Beni Amr Bin Auf. Grumbuj njer zish shkonin aty p r t par Profetin a.s. dhe shumica e tyre e gabonin Ebu Bekrin r.a. me Profetin a.s. Kur e pa k t Hazreti Ebu Bekri u ngrit n k mb dhe v ndosi nj gjethe sip r kok s s Profetit p r ta mbrojtur nga rrezet p rv luese t diellit. Pastaj Medinasit dinin se cili sht profeti a.s. e cili Ebu Bekri r.a.. Gjat rrug s p r n Medine Ebu Bekri u s mur p r shkak t ndryshimit t klim s dhe e zun ethet. Profeti a.s. u lut p t t dhe ai b sri m mir . N koh n kur Profeti b ri v llaz rimin midis nj muhaxhiri (emigranti) nga Meka dhe nj Ensari (v ndas) nga Medina, Hazreti Ebu Bekrin e b ri v lla me Hazreti Harith bin Zubejrin nj njeri t respektuar n mes t Medinasve. Nd rtimi i xhamis s Profetit a.s.Ishte nj nevoj urgjente p r nd rtimin e nj xhamije n Medine dhe nj sht pi p r Profetin a.s. dhe familj n e tij. Toka e cila u zgjedh p r k t ishte toka e dy jetim ve. Kujdestar t e tuyre donin q ta jepnin tok n falas por Profeti a.s. nuk pranoi ofert n e tyre dhe i tha Hazreti Ebu Bekrit r.a. q ta paguante mimin e tok s. K shtu Hazreti Ebu Bekri u b muslimani i par i cili shp nzoi shumic n e parave t tij p r hir t Allahut. Ai mori pjes n nd rtimin e xhamis sikurse nj pun tor i zakonsh m se bashku me musliman t e tjer . Pjesmarrja n luftrat e shenjta.Ai luftoi pothuajse n t gjith luftrat s bashku me Profetin a.s.. N luft n e par t Islamit, n Bed r ai ishte porsi nj hije p r Profetin a.s. (e mbronte at ). Djali i tij i cili nuk e kishte pranuar ende Islamin n at koh , ishte duke luftuar n an n e Kurejsh ve. Pasi ai e pranoi Islamin ai i tha babait t tij (Ebu Bekrit r.a.) : "I dashur baba! Un t kam pasur dy her n n shpat n time gjat luft s n bed r, por un nuk mundesha ti ngrija duart e mija mbi ty p r shkak t dashuris sime ndaj teje". Ebu Bekri i thot :"sikur ta kisha paasur un rastin, do t kisha vrar ty." Ishte sugjerimi i Ebu Bekrit q Profeti a.s. v ndosi ti liroj rob rit e luft s mbasi mori d m shp rblimin nga ta.N luft n e Uhudit kur disa musliman vrapuan p r t ikur Ebu Bekri q ndroi, dhe kur Profetin e uan n mal mbsi q u plagos, ai ishte me t . Hazreti Ebu Bekri ishte shoq ruesi i par q pranoi planin e paq s t Profetit a.s. n Hudejbij , pa asnj hezitim kur shumica e musliman ve insistonin p r luft . Madje edhe musliman t si puna e Omerit r.a. hezituan t pranojn marr veshj n me jobesimtar t e Mek sa. Por Hazreti Ebu Bekri r.a. ter sisht e p rkrahu v ndimin e Profetit a.s.. Me rastin e ekspedit s n Tabuk Hazreti Ebu Bekri r.a. i mori t gjitha gfj rat q i kishte. Kur Profeti a.s. e pyeti at : " far do ti lejsh familjes sate." Ebu Bekri r.a. u p rgjgj. "Un ju kam l n atyre Allahun dhe Profetin e Tij." Madje Hazreti Omeri r.a. pranoi se ai nuk mund kurr q t ja kaloj Ebu Bekrit r.a. p r sakrific p r hir t Allahut dhe Islamit. Emiri (prij si) i El-Haxhul EkberIshte viti 9 i hixhr s kur u b Haxhi i par . Profeti a.s. u kthye nga ekspedita e tabukut, ai ishte shum i z n sa q nuk mund t b nte haxhin. Ai d rgoi Hazreti Ebu Bekrin si z v nd s t tij p r t drejtuar karavanet e Haxhit p r n Meke. N mes t tjer ve n karavanin e Haxhit ishin edhe: Hazreti Saad Bin Ebi Vekas, Xhabiri dhe hazreti Ebu Hurejra r.a. Kur'ani i shenjt e th rret k t Haxh "Haxhul Ekber" (Haxhi i madh ) sepse ishte Haxhi i par n historin e Islamit dhe ishte fillimi i epok s s re r periudh s dhe organizimit Islam. Hazreti Ebu Bekri r.a. ua m soi njer zve ritet dhe ritualet e Haxhit dhe mbajti nj hutbe (predikim) historike n dit n e sakrific s para grumbullit t njer zve. Hazreti Aliu r.a. e ndiqte at dhe siguronte nd rprerj n et gjitha lidhjeve me bot n e idhujtar ve. U dha deklarat q idhujtar t nuk do ti afroh n Qabes, asnj p rson nuk do t kryej haxhin i pa mbuluar (si ishte zakon para Islamit) dhe t gjitha marr veshjet me idhujtar t do t ndaloh n dhe do t mbikqyr n mbas kat r muajsh. Kur'ani i shenjt thot p r k t : "Dhe (ky sht ) nj kumtim nga Allahu dhe i D rguari i Tij, drejtuar t gjith njer zve n dit n e Haxhit t Madh, se Allahu sht t rhequr prej (marr veshjes s ) idhujtar ve, e nj koh sisht edhe i D rguari i Tij. Po n se p ndoheni, do t jet m mir p r ju, e n se ia ktheni shpin n (rrug s s drejt ), ta dini se nuk mund t'i shpetoni (ndjekjes s ) Allahut. E ti, p rg zoji ata q mohuan me nj d nim t paduruesh m."(9:3) Imami i xhamis s Profetit a.s.Mbas ardhjes s tij n Medine Profeti a.s. i printe namazet n xhamin e tij gjat gjith koh s. Kjo ishte me t v rteti nj detyr e lart q nuk i ishte dh n askujt n prezenc n e Profetit a.s. Pak muaj mbas kthimit t tij nga Haxhi i Lamtumir s n vitin 10 t Hixhr s, Profeti a.s. u s mur . Ai nuk mund t l vizte dhe nuk mund t shkonte n xhami p r t'i prirur namazit. Ai duhej t caktonte nj njeri p r Imam t xhamis dhe ky nder iu dha Ebu Bekr Es-Siddikut. Vajza e Ebu Bekrit Aisha r.a. q ishte nj nga grat m t dashura t Profetit a.s., e dinte se Ebu Bekri ishte nj njeri m zem r t but dhe do t ishte shum e v shtir p r t t z v nd sonte profetin n namaz. K shtu ajo i k rkoi profetit a.s. ta shkarkoj nga kjo detyr , por Profeti a.s. nuk e ndryshoi v ndimin e tij edhe pse ju k rkua tre her . Gjat atyre dit ve, nj her Ebu Bekri r.a. nuk ishte prezent n koh n e namazit. Dikush i tha Hazreti Omerit r.a. ta udh heqi namazin. Profeti a.s. kur e ndigjoi z rin e Hazreti Omerit r.a. pyeti p r imamin, dhe kur e pa se Ebu Bekri nuk po udh heqte namazin ai u shqet sua dhe tha: "Asnj ri nuk do ta drejtoj namazin p rve Ibn Ebu Kahf s (Ebu Bekrit)." Pastaj Ebu Bekrin r.a. e thirr n por n at koh Hazreti Omeri r.a. e kishte mbaruar namazin. Namazi u p rs rit me urdh r t Profetit a.s. dhe at e drejtoi Ebu Bekri r.a.Profeti a.s., gjat s mundjes s tij, nj dit e ndjeu vet n m mir , dhe shkoi p r t falur namazin e drek s i mb shtetur nga hazreti Alia dhe hazreti Abasi r.a. Fytyra e tij i rrezatoi me g zim dhe k naq si kur e pa Ebu Bekrin duke prirur namazin. Kur e pa prezenc n e Profetit a.s., Ebu Bekri deshti t b nte nj hap mbrapa por Profeti a.s. e ndaloi at dhe u ul n krahun e tij. Mbas namazit Profeti a.s. dha adres n e tij t fuindit duke th n ; "Allahu i paraqiti nj rit nga sh rb tor ve t Tij zgjedhjen e jet s n k t bot dhe jet s me T . Por sh rb tori zgjodhi t fundit." Kur Ebu Bekri i d gjoi k to fjal atij i rrjedh n lot t nga syt dhe u rrokullis n posht n mjekrr n e tij. Ai m ndoi p r ndarj n e pashmangshme me M suesin e tij t dashur (Profetin a.s.) Shumica e njer zve nuk i kuptuan fjal t e Profetit a.s. dhe ata u habit n me lot t e Ebu Bekrit r.a..Heret n m ngjez, n dit n e fundit t jet s s tij, gjendja e Profetit a.s. befasisht u b m e mir p r disa aste. Meq dhoma e tij ishte e ngjitur me xhamin , ai e hapi perd n dhe v shtroi musliman t t z n n namaz n n drejtimin e Hazreti Ebu Bekrit r.a.. E q shura ia mbuloi fytyr n e zbeht t Profetit a.s.. Duke par p rmir simin e gjendjes s Profetit a.s. njer zit e xhamis e humb n kontrollin nga g zimi i pamas . Ata desh n t shp rndah n nga rreshtat e tyre, por profeti a.s. i tha Ebu Bekrit r.a. t vazhdoj namazin dhe ai hyri brenda dhe e la perd n t bjer . p rkthyer nga anglishtja me dat n 7.01.1999 Ummu Lejla

Ebu Hanifeja

Numan Ibn Sabit (Ebu Hanifja apo Imam Azem) sht i lindur n Kufe n vitin 80 H apo 690. Babai i tij ishte Persiani cili pasi pranoi Islamin u shp rngul n Kufe ku pati rastin dhe ta takoj dhe halifin e kat rt Ali Ibn Ebi Talibin. Ebu Hanifja pjes n m t madhe t jet s s tij e kaloi n Kufe qytet i cili mbas Medin s ishte qend r kryesore shkencore . N mosh t re Ebu hanifja u morr me tregti por studimet p r t ishin prefesioni m i dashur. Prandaj, l tregtin dhe i dedikohet kryesisht studimit t drejt sis simbas udh zimit t dijetarit Sha"bia. Ka m suar pran Hamad Ibn Suleimanit (120 737) dhe dijetar ve t tjer t Kufes por p r k rkim t dituris ai nuk hezitoi edhe t udh toj ashtu q ai ishte edhe n Basra, Meke dhe Medine ku sht takuar me dijetar m t m dhej t asaj kohe.P r diturin , men urin dhe zgjuarsin e tij m s miri tregojn fjal t e Imam Shafiut i cili thot :" Sikur t thonte Ebu Hanifeja p r nj gj se sht nga ari ai mund ta v rtetonte at ."Banor t e Kufes Ebu Hanifen e kan quajtur "Alim bot ror " duke patur nder dhe krenari q t rrinin n shoq rin e tij. Ai i ka par dhe sht takuar me kat r sahabe (shok ) t Pejgamberit e q jan Enes ibn Malik, Abdullah ibn Aufa, Sehl bin Abdul Ba"di dhe Ebu Fadl Amir bin Vaila. Tek ai mor n m sime mbi 4.000 vet t cil t m pas ishin dijetar dhe alima t medhenj .Ebu Hanifeja, p r nj koh t gjat derisa i mungonte profesori i tij Hammad, mbajti ligjerata duke e z v nd suar at n Katedr n e drejt sis .Sa ishte i ri Ebu Hanifeja gjith e nd rronte karriken e profesori e kur nj dit at ia ofruan ai e refuzoi duke u kujtuar se nuk sht i rritur p r t . Por me insistimin e shum shok ve at e pranon. Abul-Muhasin e tregon k shtu: "Diku ato kohra Ebu Hanifeja nd rron sesi hap varrin e Pejgamberit. Zgjohet nga gjumi i friguar duke m nduar se ndrra ishte porosi nga Lart se ai nuk sht i denj p r at detyr . Por, spjeguesit e ndrrave i thon se ajo do t thot ringjallje e rr mbit t vdekur t dituris . I k naqur Ebu hanifeja pranon detyr n e m simdh njes. K t nd rr e transmetojn t gjith historian t dhe muhadithin t. K shtu Ebu Hanifeja b het pasardh s i m suesit t tij (Hammadit) dhe profesori m i nd gjuar i shkencave t drejt sis , jo vet m n Kufe por edhe n t r qytetet e Halifatit Islam. Nuk ekzistonteasnj pjes e bot s Islame, p rve Spanj s q nuk m soheshin m simet e Ebu Hanifes dhe sht e pamundur q t num rohen vendet nga t cil t vini student t q t m sojn tek ai, por shkurtth n kufijt e drejtorit t tij si m sues ishin t njejta me kufijt e territorit t Halifetit. Gjat koh s s sundimit t Halifes Mervan u paraqiten shum trrazira n gjith Irakun, n veqanti n Kufe, t pa k naqur me sundimin e Halifes. Q t qet soj popullin e pak naqur, mervani, em ron Jezid b.Omer b. Hubejrin p r gorvenator t Irakut. Jezidi njeri i zgjuar, trim, i dashur dhe me prejardhje fisnike me kujdes e studjoi t gjith struktur n e administrat s s Mirvanit dhe erdhi n konkludim se asaj i mungon pjesa fetare. Prandaj ai vendosi q uh heq sin e tij ta nd rtoi mbi shtyllat e Islamit dhe n vendet e r nd sishme politike ti em roj njohsit e shquar t fikhut si ishin Ibn Ebu Leila b.Shubrama, Davud b.Hindi dhe Ebu Hanifja. Ebu Hanifes i ofron vend t lart n pushtet si dhe n vendin e arkatarit kryesor, por ai e refuzon. Jezidi betohet se at do ta detyroj, kurse shok t e tij (Ebu Hanifes)u munduan q tia mbushin mendjen q ta pranoj. Ebu Hanifja ishte k mb ngul s n vendimin e tij. "Sikur Jezidi t k rkonte nga un " thot ai, "q p r at ti num roj dyert e xhamis nuk do t pranoja e jo m q t l shoj vendime n em r t tij p r denim me vrasje t cilido musliman." Jezidi ishte aq i hidh ruar me Ebu Hanifen saq urdh ron q t burgoset me d nim q do dit t rrahet 100 her me kamxhik. sht e pabesuar por e v rtet se ky denim sht ekzekutuar. Ebu Hanifja asnj her nuk l shoi por Jezidi ishte ai i cili l shoi, u detyrua q t heq vendimin p r k t dendim. Mbas lirimit Ebu Hanifja shkon n Meke ku q ndron atje deri n vitin 136 H.Imam Ebu Hanifja l shon Mek n me ramjen e Dinastis Omaijde dhe q nga at here jeton n Kufe. As n kufe ai nuk gjen qet si. P r shkak t ndikimit t madh q kishte tek populli shum her dyshohej se p r pjesmarrje n trazirat n at vend. Prandaj Halifja Abasit Zhafer Ebu Mensur k rkon nga governatori i Kufes q tia bien Ebu hnifen tek ai dhe ta vendosi prkrye gjykat s.Me paraqitjen e Ebu Hanifes n pallatin e halifes at e prezantojn me k to fjal : "Ky njeri sht dijetari m i madh". Si p rgjigjje n nj pytje t mensurit, Ebu Hanifja, ia tregon emrat e m suesve t tij ku zingjiri i tyre shkon deri tek shum sahabe t Pejgamberit a.s.. Mensuri iu afron postin e krye-gjykat sit me fjal "Do jesh Kadi (gjykat s)" Ebu hanifja refuzon duke th n se nuk sht p r at post. I hidh ruar, Mensuri b rtet: "Ti je rrenacak" "N qoft se jam rrenacak", ia kthen Imami, " at her sht e v rtet deklarata ime se un nuk b j p r postin kadi, sepse rrenacaku nuk mund t em rohet kadi."Edhe pse Ebu Hanifja p rfundon n burg (n vitin 146 h.), Mensuri nuk ishte i qet . Vazhdon q ta posht rsoj n gjith halifatin e n ve anti tek dijetar t e asaj kohe. As kjo nuk mjaftonte q ai t qet sohej dhe k shtu ai jep urdh r q ai t helmohet. Kur Ebu Hanifja e ndien efektin e helmit ulet n lutje ku edhe vdes, n muajin Rexhep t vitit 150 h.Lajmi p r vdekjen e tij u hap porsi zjarr i t buar me rast u burgos n me qindra vet . Kadija i qytetit Hasan b. Ammarah, duke ia lar trupin thot : "Pasha Allahun ti ishe fakihu dhe njeriu m i devotsh m i koh s son . I kishe t gjith kualitetet t njeriut t madh. Me t v rtet ishe aq i madh saq askush mbas teje as q mund t shpresoj se do t arrij madh sin t nde." Gjat larjes s trupit t tij u bashkuan aq shum njer z saq xhenaz n e par ia fal n 50 mij vet . Njer zit vini vazhdimisht saq xhenazja e tij u fal 5 her kurse varrimi u b vet m n mbr mje. P rktheu me dat n 30.10.1999 Omer Halili

[Menya kryesore] [Sheriati islam] [Gruja dhe familja (Fjalor)] [Ebu Bekir Es-Siddik: Hbu Hanifja] [Jeta e Muhammedit a.s] [Ilahija] [Emra musliman] [Gusli] [Zekati] [Namazi] [Ramazani] [Gruaja ne Islam] [Çfare te themi kur...?] [Agjërimi]